Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Pontosabbak lehetnek a hosszú távú téli előrejelzések

2015. október 13. - Langaléta

Kétszer olyan pontos lehet a nagy hatótávolságú téli időjárás-előrejelzés, ha a sztratoszférában fújó szeleket is figyelembe veszik – állítják a tudósok.

 

A Readingi Egyetem meteorológusai által közölt felfedezés azt jelenti, hogy az előrejelzők kétszer biztosabban tudnak 2 hetes és egy hónapos prognózist felállítani a téli időszakban, így a kormányok, vállalkozások, illetve magánszemélyek is jobban fel tudnak készülni az olyan extrém körülményekre, mint például a hóviharok.

Az eredményeket a Environmental Research Letters c. folyóiratban tették közzé.

Dr. Om Tripathi, a Readingi Egyetem Meteorológiai Tanszékének kutatója elmondta, hogy az olyan hosszabban tartó hideg időszakok pontosabb előrejelzése életeket menthet, valamint az energiaszolgáltatásban bekövetkező leállások is jobban kiküszöbölhetőbbé válhatnak.

Továbbá hozzátette, hogy a legújabb eredmények remélhetőleg több bizalmat adnak a hosszabb távú téli időjárás-előrejelzéseknek.

Magasan a sztratoszférában fut az úgynevezett sarki éjszakai jet stream. A sarki éjszakai jet stream általában nyugati irányú és 110 km/h-s sebességgel süvít, de a kutatócsapat úgy találta, hogy a szelei akár 145 km/h-sak is lehetnek, valamint a haladási iránnyal ellentétesen fújnak.

Korábban ismert tézis volt, hogy ezeknek a szeleknek a gyengülése melegedést okoz a sztratoszférában, viszont a kutatók úgy találták, hogy ennek az ellenkezője is igaz, ha a sarki éjszakai jet stream erősödött, akkor a poláris sztratoszféra szokatlanul hideggé vált.

A kutatók ezen felül megvizsgálták az elmúlt 30 év előrejelzési adatait, hogy megtudják mennyire befolyásolta azt a sztratoszféra akkori állapota.

A kutatás egyébként része a SNAP projektnek, amelyben hét ország kutatói tanulmányozzák a sztratoszférát és a troposzférát.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr567965188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása