Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Ana szubtrópusi ciklon Dél-Karolinától délnyugatra

2015. május 08. - Langaléta

Szubtrópusi vihar alakult ki az Atlanti-óceánon.

 1ana001.gifAna szubtrópusi ciklon május 8-án 12:15 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

Ana szubtrópusi vihar az első elnevezett ciklon, noha az atlanti hurrikánszezon hivatalosan június elsején kezdődik. Ana jelenleg az északi szélesség 31.5, nyugati hosszúság 77.5 fokán helyezkedik el, tartós szelei 75 km/h-val süvítenek, míg szemében 1005 hPa légnyomás uralkodik.

A National Hurricane Center előrejelzése szerint Ana folyamatosan közeledik Dél-Karolina partjaihoz, melyet várhatóan vasárnap el is ér. Ezt követően északnak, majd északkeletnek fordul, végül Virginia-t elhagyva ismét kiérhet az Atlanti-óceán fölé jövő hét kedden. A szubtrópusi vihar legnagyobb veszélyességi tényezője a nagy mennyiségű csapadék lehet, amely áradásokhoz vezethet, leginkább Dél-Karolinában – áll az NHC közleményében.

Ana névre azokat az első trópusi, illetve szubtrópusi ciklon formációkat szokták keresztelni, amelyek korábban alakulnak ki a hivatalos atlanti hurrikánszezonnál. Legkorábbi Ana szubtrópusi ciklon 2003. április 20-án fejlődött ki.

 

Forrás: NHC / Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr477442074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása