Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Százakat evakuáltak Tajvanon a Soudelor tájfun elől

2015. augusztus 07. - Langaléta

Megközelítette Tajvant a Souldelor tájfun, ahol több száz ember kitelepítését rendelték el.

 soudelor003.gifSoudelor tájfun 2015. augusztus 7-én 17:32 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

Soudelor tájfun szeme jelenleg Tajvantól délkeletre, az északi szélesség 22.9, keleti hosszúság 123.8 fokán helyezkedik el, melyben a légnyomás 944 hPa. A tájfun tartós szelei elérik a 195 km/h-t, de a legerősebb széllökések akár 240 km/h-val is süvíthetnek. A szeme mindössze 18 km/h-s sebességgel halad északnyugati irányba.

A tájfun szeme Tajvanon várhatóan világidő szerint éjfélkor fog kikötni, Hualientől délre. A hatóságok főként a keleti parton rendelték el emberek evakuálását. Eddig összesen 611 személynek kellett elhagynia az otthonát. Soudelor eddig két halálos áldozatot követelt, valamint egy ember eltűnt a zavaros tengerben Yilan megyében – közölte a helyi partiőrség.

A szigetország egész területén felfüggesztették az oktatást, repülőjáratokat töröltek, egyelőre a nagysebességű vasútközlekedés nem állt le, viszont várhatóan az is szünetelni fog szombaton.

A helyi média felvételei alapján Taipei-nél már fákat döntött ki a szél, a part mentén pedig öt méteres hullámokat korbácsolt.

A tajvani hadsereg is felkészült a tájfunra: több tízezer katona és rengeteg jármű van riadókészültségben, hogy részt vegyenek az esetleges mentési munkálatokban.

Soudelor egyébként a 2013-as Usagi tájfun óta a legerősebb, amely eléri a szigetet. Az utóbbi évek legpusztítóbb tájfunja viszont a 2009-es Morakot volt, melynek következtében hétszázan életüket vesztették, valamint 3 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

A tájfun egyébként Tajvan felett áthaladva jelentősen veszíteni fog erejéből, a Tajvani-szoros felett már csak egyes kategóriájúvá szelídül, majd kiköt a kínai Fujian tartományban. Soudelor ezt követően még napokig okozhat heves esőzést Kína felett, mire feloszlik.

 

Forrás: NOAA / Naval Research Laboratory / Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr987689412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása