Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Veszedelmes hurrikán készül lecsapni Mexikóra

2015. október 23. - Langaléta

Ötös kategóriájúvá erősödött a Patricia nevű hurrikán, amely Mexikó közelében tartózkodik.

patricia001.gifA Patricia hurrikán 2015. október 23-án 6:45 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

A 97E jelű trópusi depresszió alig pár napja, október 19-én jelent meg az északi szélesség 13.6, nyugati hosszúság 95. fokán, nevet október 21-én kapott, hurrikánná másnapra fejlődött.

Az északi szélesség 16.5, nyugati hosszúság 105.4 fokán elhelyezkedő Patricia hihetetlen gyorsasággal vált 5-ös kategóriájú hurrikánná, csak néhány óra alatt legalább 150 km/h-val lett erősebb a tartós szelei, melyek jelenleg elérik a 305 km/h-t, kifutó szelei ennél is vadabbak lehetnek, akár 335 km/h-val is süvíthetnek. Szemében 886 hPa légnyomás uralkodik.

A hurrikán fokozatosan észak, majd északkelet felé fordul, Mexikó partjai irányába. Puerto Vallarta-tól délre fog kikötni a szeme, várhatóan világidő szerint 24-én éjfél körül. Ekkor még a tartós szelei elérhetik a 230 km/h-t, tehát 4-es kategóriájú hurrikánként csaphat le. Ezt követően rohamosan fog veszíteni erejéből, 12 órával később a szárazföld belsejében már csak trópusi vihar erejű lesz.

 

Forrás: NOAA / Naval Research Laboratory

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr378013817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása