Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Japánt fenyegeti a Goni tájfun

2015. augusztus 24. - Langaléta

Kedden lecsap Kjúsú szigetére a Goni tájfun, amely kilenc ember életét követelte a Fülöp-szigeteken.

goni002.gifGoni tájfun 2015. augusztus 24-én 11:32 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

Goni jelenleg az északi szélesség 27.8, keleti hosszúság 127.3 fokán helyezkedik el, tartós szelei elérik a 205 km/h-t, míg a legerősebb széllökései akár 250 km/h-val is tombolhatnak. Szemében 941 hPa légnyomás uralkodik.

A hármas kategóriájú tájfun már erősen felgyorsult, óránként csaknem 40 km-t tesz meg észak, északkelet felé, kedden ki is köt Kjúsú-sziget északnyugati részén, Nagasakitól keletre. A tájfun szeme Fukuoka környékén haladhat át, majd legyengült állapotban kiér a Japán-tengerre. Szerdán Vlagyivosztokot is elérheti trópusi viharrá szelídülve.

Goni a múlt hétvégén kilenc ember életét oltotta ki a Fülöp-szigetek északi részén, ahol a heves esőzések földcsuszamlásokat okoztak, ezen kívül ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát az áradások miatt.

 

Forrás: NOAA / Naval Research Laboratory / Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr737730660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása