Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

A Kaliforniai-félsziget felé tart a Blanca hurrikán

2015. június 04. - Langaléta

A 2-es kategóriájú Blanca hurrikán külső karmai még Mexikó partvidékét is érinti.

 blanca002.gifBlanca hurrikán június 4-én 17:15 UTC-kor (Forrás: ssd.noaa.gov)

Tegnaphoz képest valamelyest gyengült az északi szélesség 12.3, nyugati hosszúság 105.1 fokán elhelyezkedő Blanca hurrikán, mely tartós szelei jelenleg a 175 km/h-t, míg legerősebb kifutószelei a 210 km/h-t érik el. A vihar szemében 960 hPa légnyomás uralkodik.

Blanca tartós szelei tegnap meghaladták a 225 km/h-t, mellyel felkerült a június 5-e előtti periódus legerősebb Csendes-óceáni hurrikánjai közé, mégpedig a 4. helyen. A már csak trópusi vihar Andres is ezen a listán az előkelő 2. helyre férkőzte be magát, mivel tartós szelei június 1-jén a 235 km/h-t érték el. Az első helyen a 2014-es Amanda hurrikán áll, amelyben május 25-én 250 km/h-s tartós szelek tomboltak.

Blanca az előrejelzések szerint pénteken ismét erősödni fog, tartós szelei elérheti a 195 km/h-t, mely 3-as kategóriájú hurrikánnak felel meg. Rohamos gyengülésbe szombaton fog, a Kaliforniai-félszigetet várhatóan már csak trópusi viharként közelíti meg jövő hét hétfőn.

 

Forrás: NOAA / Naval Research Laboratory

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr337518680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása