Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Váratlanul kitört a Shindake-hegy vulkánja

2015. május 29. - Langaléta

Pénteken robbanásszerűen tört ki egy vulkán a japán Kuchinoerabujima-szigeten.

 volcano.jpgVulkáni hamu éri el az óceánt Kuchinoerabujima-szigeten. (Fotó: JMA / Reuters)

A Tokiótól nagyjából 1000 km-re délnyugatra fekvő Shindake-hegy vulkánja helyi idő szerint délelőtt tört ki, és körülbelül 9 km magas hamuoszlopot lövellt ki kődarabokkal. A hatóságok a Kuchinoerabujima-sziget teljes lakosságát, azaz 137 embert evakuáltak a szomszédos szigetről küldött komp segítségével.

A sziget lakosai közül egy 72 éves férfi égési sérüléseket szenvedett az arcán, miután elkapta a piroklaszt ár. További sérültekről nincs információ.

A vulkán mindössze 130 km-re fekszik Kyushu-szigetétől, ahol atomerőmű is található. A nukleáris erőművet a napokban indítanák újra, de nem volt azonnal egyértelmű, hogy a vulkánkitörés milyen hatással bír a létesítményre.

Shindake-hegy vulkánja már többször kitört korábban, halálos áldozatokat viszont utoljára 1933-ban szedett, akkor többen is életüket vesztették.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr917500278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása