Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

A Perzsa-öbölben is megjelenhetnek a trópusi ciklonok

2015. szeptember 09. - Langaléta

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás trópusi ciklonokat eredményezhet a Perzsa-öbölben.

 

A trópusi viharok olyan városokat is veszélyeztethetnek, mint Dubai, vagy Doha, amelyek nincsenek felkészülve a hasonló természeti csapásokra.

A sekély és meleg Perzsa-öbölben eddig soha nem vettek trópusi ciklont nyilvántartásba, viszont a globális felmelegedés következtében az elkövetkezendő időszakban mindez változhat. Minderre több ezer számítógépes modell lefuttatásával jutottak a tudósok, akik tanulmányukat a Nature Climate Change c. folyóiratban tették közzé.

A tanulmány vezető szerzője Ning Lin, a Princeton Egyetem munkatársa szerint ettől függetlenül a Perzsa-öbölben a trópusi ciklonok esélye csekély, de érdemes lesz a továbbiakban pl. atomerőművek építésénél figyelembe venni az eshetőségét.

Már Ausztráliában is vannak olyan területek, amelyeket korábban egyszer sem érintettek trópusi ciklonok, viszont az utóbbi időben már volt rá példa, így nem lehet pusztán a történelemre hagyatkozni.

Korábbi kutatások arra is rámutattak, hogy a globális felmelegedés miatt jégmentessé válhat a nyári időszakokban a Jeges-tenger, valamint a monszun esőzést is befolyásolhatja.

A tanulmány külön kitért arra, hogy 2007-ben az Arab-tengeren már volt pusztító trópusi ciklon közel a Perzsa-öbölhöz. Akkor a Gonu ciklon Omán és Irán területén 78 embert ölt meg, valamint 4,4 milliárd dolláros kárt okozott.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr587773588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása