Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Heves zivatarok tomboltak Németország északi felén

2015. július 06. - Langaléta

A szél, jég és a villám okozta a legnagyobb károkat tegnap Németországban.

cjlc7zfveaae7gt.jpgJégméret Olpe térségében. (Fotó: @weermanreinier / Twitter)

Hidegfront okozott heves zivatarokat Németország északi részén vasárnap délután és este. A német meteorológiai szolgálat jelentése szerint csak Észak-Rajna-Vesztfália felett 65 255 villámot észleltek. A zivatarokhoz sok helyen társult nagy méretű, helyenként extrém, akár 5-6 cm-t meghaladó jégátmérő: a legnagyobb méretű jeget Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentették, Olpe térségéből, ahol 9 cm-t is elérte egyes darabog átmérője. Ezen kívül Rajna-vidék-Pfalz, Hessen tartományokban is több helyen meghaladta a jégátmérő a 3-4 cm-t. A jégverés leginkább a növénykultúrákban, autókban tett kárt, de néhány épületen a cserepeket is megrongálta.

A Ruhr-vidéki Hattingen-nél két embert villámcsapás ért, őket kórházba szállították. Szintén villám csapott egy házba a Hessen tartománybeli Bronnzellben. Az épületben keletkezett kár meghaladja a 80 ezer eurót. Mecklenburg-Elő-Pomerániai Grob Teetzleben térségében egy istállóba csapott villám, ami leégett. A kár 60 ezer eurós.

A viharok miatt akadozott a közlekedés is az országban. A szél sok helyen faágakat, fákat döntött az úttestre, valamint a sínekre. Volt ahol a felsővezetékeket is leszakította. Akadozott a légi közlekedés is.

A hidegfrontot megelőzően vasárnap Németországban rekordmeleget mértek: a bajorországi Kitzingen-ben 40,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. A korábbi rekordot még 1881-ben mérték, akkor 40,2 fok volt.

 

Forrás: ostsee-zeitung.de / t.lvz.de / wetteronline.de

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr287604554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása