Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Tanulmányozzák az éjszakai viharokat az Egyesült Államokban

2015. július 02. - Langaléta

Tudósok próbálják kideríteni, hogy miért fejlődik ki több zivatarrendszer naplemente után az Egyesült Államok alföldjén.

nasatakestok.jpgA NASA DC-8 repülő laboratóriuma. (Fotó: NASA)

A június 1-jétől július közepéig futó Plains Elevated Convection at Night, azaz a PECAN projekthez a NASA is csatlakozott. A résztvevők között 8 kutatólaboratórium és 14 egyetem is található. Céljuk az éjszakai zivatarok és azok formáiról való adatgyűjtés. A NASA mindehhez a saját DC-8 repülő laboratóriumával járul hozzá, mely különböző eszközökkel van felszerelve a légkör megfigyeléséhez. A speciális repülő a kansasi Salina Regionális Repülőtéren vert sátrat.

A NASA DC-8-asa mellett a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) P-3-as kutatógépe részt vesz a viharok megfigyelésében, melyet a média július 11-én meg is tekinthet a Salina Regionális Repülőtéren.

Az Egyesült Államok más részeivel szemben az alföldi régiókban a zivatarok gyakrabban alakulnak ki naplemente után. Ezek sokszor mezoskálájú konvektív rendszerekké szerveződnek, melyek sokszor járnak kiadós csapadékkal így járulva hozzá az éves csapadékmennyiséghez. Mivel ezen folyamatok mechanizmusa kevésbé ismert, például, hogy mi táplálja a zivatarokat naplemente után, miközben a föld felszín közeli légréteg már lehűlt, ezért a Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF), illetve néhány más szervezet, mint például a NASA vagy a NOAA kiegészítő támogatását élvezve létrehozták a PECAN projektet.

A NASA és a NOAA kutatórepülője mellet egy harmadik is részt vesz a projektben, a Wyoming-i Egyetem King Air nevű gépe. Ezenkívül földi eszközöket, időjárási ballonokat, mobil radarokat is bevetnek az adatgyűjtés érdekében.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr477591418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása