Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Egy másodperccel hosszabb lesz június 30-a

2015. június 27. - Langaléta

A szokásosnál egy másodperccel hosszabb lesz június 30-a.

 

A NASA szerint a Föld egyre lassuló forgása miatt június 30-án egy másodperccel hosszabb lesz a nap. A szabvány (UTC, avagy világidő) szerint egy normális nap 86400 másodpercből áll, egy másik mérési mód alapján viszont 86400.002 másodperc egy átlagos „szoláris nap” (UT1), vagyis ennyi idő alatt fordul meg a tengelye körül a Föld.

A Föld forgásának lassulását leginkább a Föld, Hold és a Nap közötti gravitációs hatások okozzák, melynek köszönhetően az UT1 és az UTC képes elválni egymástól. Ilyen esetekben szökőmásodpercek jönnek létre.

A szökőmásodpercek hozzáadásáról az International Earth Rotation and Reference Systems Service dönt. Ezt általában június 30-ára, vagy december 31-ére időzítik, amennyiben szükséges 0,9 másodpercen belül tartani a „kilengést”. Amennyiben ez megtörténik, akkor június 30. és július 1-je fordulóján, vagyis éjfélkor két másodpercet üt az óra, vagyis 23:59:59 másodperc után 23:59:60 következik, majd aztán 00:00:00.

A tudósok nehezen tudják előre megjósolni, hogy mikor szükséges szökőmásodperc hozzáadni a naphoz. Az elsőt még 1972-ben iktatták be, majd 1999-ig évente átlagosan egy alkalommal került sor rá. Az elmúlt években viszont egyre kevesebbszer került sor rá. 2000 óta június 30-án csak most kerül sor rá másodjára az eddigi 3 alkalom mellett.

A tudósok nem tudják, hogy miért volt szükség kevesebb alkalommal az igazításra az utóbbi években. Előfordulnak olyan geológiai események, mint például földrengések, vulkánkitörések, amelyek rövid távon hatással lehetnek a Föld forgási sebességére, de az összkép ennél bonyolultabb. A NASA ezért új rendszert fejleszt, amivel kiváltanák a jelenlegi állomásokat, melyek mérési pontossága 3 ezred másodperc. Az új rendszer viszont 0,5 ezred másodperc pontossággal fog mérni.

Ennek ellenére az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának javaslatokat tettek a szökőmásodperc eltörlése érdekében, melyről döntés leghamarabb 2015 végén lehet.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr307578692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása