Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Egy páncélos gyík lehetett a teknősök őse

2015. június 26. - Langaléta

Úgy tűnik megtalálták a teknősök evolúciójának hiányzó láncszemét a tudósok.

 sn-turtle.jpg
Pappochelys rosiane. (Fotó: Rainer Schoch)

Egy a ma élő kupola gyíkokhoz hasonló primitív teknőst találtak kutatók, amely széles testű és rövid orrú gyík volt. A 240 millió évvel ezelőtt élt élőlényt Pappochelys rosinae-nak nevezték el, amely úgy tűnik a teknősök evolúciójának hiányzó láncszemét alkothatja.

Körülbelül két tucat fosszíliát találtak egy sekély, dél-németországi tó fenekén az üledékben, melyek vizsgálatából kiderült, hogy a Pappochelys rosinae felnőtt egyedei 20 cm hosszúak lehettek, aminek a felét a farka tehette ki.

A teknősök eddig ismert legkorábbi ősei, az Eunotosaurus mintegy 20 millió évvel korábban élt a mai Dél-Afrikában, a most felfedezett P. rosinae bordái hozzá hasonlóan szélesek, valamint sűrűk, illetve T-alakú keresztmetszetet képeznek. E-bordák a későbbi fajok során még szélesebbé váltak, míg össze nem olvadtak teknőt alkotva.

Mivel a most felfedezett állat fosszíliáit tó üledékéből szedték ki, így a tudósok azt feltételezik, hogy sok időt tölthetett víz környezetében. Az életmódja hasonlíthatott a mai tengeri leguánokéhoz.

Az első teljes páncéllal rendelkező teknősök mintegy 205 millió évvel ezelőtt jelenhettek meg.

 

Forrás: sciencemag.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr487575710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása