Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Blanca hamarosan hurrikánná erősödik

2015. június 02. - Langaléta

A Blanca trópusi vihar fokozatosan erősödik, miközben a Kaliforniai-félsziget felé tart.

 blanca001.gifBlanca trópusi vihar június 2-én 18:15 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

A 93E jelű trópusi depressziót május 31-én vették nyilvántartásba az északi szélesség 12.2, nyugati hosszúság 102.1 fokán. Blanca nevet június 1-jén kapta, mára ereje pedig már hurrikán-közelivé vált.

Blanca trópusi vihar jelenleg az északi szélesség 13, nyugati hosszúság 104.6 fokán helyezkedik el, tartós szelei 110 km/h-t, míg a legerősebb kifutószelei a 140 km/h-t. Szemében 995 hPa légnyomás uralkodik.

A trópusi vihar a következő órákban hurrikánná erősödik, ereje teljében június 5-én lehet, akkor Manzanillo-tól délnyugatra fog elhelyezkedni, tartós szelei pedig elérhetik a 220 km/h-t is, vagyis 4-es kategóriájúvá válhat. Távolabbi kilátások szerint Blanca elérheti a Kaliforniai-félszigetet is, de már legyengült állapotban.

andres002.gifAndres hurrikán június 2-án 19 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

A Csendes-óceán keleti részén egy másik trópusi ciklon is ólálkodik, mégpedig a korábban kialakult Andres hurrikán, amely az északi szélesség 17.8, nyugati hosszúság 122.9 fokán helyezkedik el, tartós szelei 150 km/h-val, míg kifutószelei 185 km/h-val süvítenek. Szemében 976 hPa légnyomás uralkodik.

Andres szerdán trópusi viharrá szelídül, csütörtökön, vagy pénteken pedig feloszlik.

 

Forrás: NOAA / Naval Research Laboratory

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr837513266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása