Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Teljesen széteshet a Larsen-B jégpolc

2015. május 15. - Langaléta

Egy új NASA tanulmány szerint a 2002-ben részlegesen széteső antarktiszi Larsen-B jégpolc gyorsan gyengül, és valószínűleg az évtized végére eltűnik.

 2-nasastudysho.jpgAz antarktiszi Larsen-B jégpolc. (Fotó: NSIDC / Ted Scambos)

Ala Khazendar, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) tudósa által vezetett csapat felfedezte, hogy a Larsen-B jégmező egyre gyorsabban áramlik, valamint töredezik. Ezen kívül két mellékgleccser folyama is felgyorsult.

„A 10 ezer éve létező jégmezőn tapasztalható jelek erős figyelmeztetések, bár tudomány szempontjából a jégtakaró instabillá válása lenyűgöző, a Föld szempontjából viszont rossz hír” – mondta Ala Khazendar.

Ezek a jégpolcok kapuőrként szolgálnak, nélkülük a gleccserjég azonnal az óceánba folyik, és gyorsan elolvad. A jégpolcok nélkül a globális tengerszint-emelkedés tempója megnő. Az új tanulmány először vizsgálja átfogóan a jégpolc egészségi állapotát, melyet az Earth and Planetary Science Letters c. folyóiratban publikáltak.

Khazendar csapata a felmérések elkészítéséhez az Antarktisz felszínét pásztázó műszerekkel felszerelt légi járművek, valamint az 1997 óta rendelkezésre álló űrbéli szintetikus apertúrájú radarok adatait használta fel. Khazendar hozzátette, hogy a jégpolc széteséséről valószínűsített forgatókönyve azon a hatalmas, egyre szélesedő hasadékon alapszik, mely közel mely a jégpad megfeneklési határvonalánál alakult ki.

A Larsen-B maradványa az Antarktiszi-félsziget partján található, mintegy 1600 négyzetkilométer területű, legvastagabb pontján 500 méter átmérőjű. Három nagyobb gleccsere van, melyet mellékágaik táplálnak a szárazföld belseje felől.

A maradék fő gleccserei a Leppard, Flask és Starbuck, a két utóbbi a Moby Dick karaktereiről kapta a nevét. A gleccserek vastagsága és áramlása csekély mértékben változott a 2002-es összeomlást követő néhány évben, ami miatt a kutatók stabilnak vélték. Az új tanulmány viszont kimutatta, hogy a Leppard és Flask gleccser 20-22 méterrel vékonyodott, és jelentősen felgyorsult. A Flask gleccser legmozgékonyabb része 2012-re 36 százalékkal gyorsult fel, évente 700 métert halad előre. Gyorsulása és a maradvány gyengülése előzetese lehet a később várható történéseknek, ha a maradék jégpolc is teljesen leszakad. A Larsen-B 2002-es részleges összeomlása után a szétesett rész mögött húzódó gleccserek sebessége nyolcszorosára nőtt.

A legkisebb Starbuck gleccser nem sokat változott. A többi gleccserhez képest csatornája keskenyebb, erősebb kőzeten horgonyoz, mely megmagyarázza stabilitását.

„Ez a tanulmány betekintést enged abba, hogy a délebbre fekvő, sokkal több jeget raktározó jégpolcok miként fognak reagálni a klímaváltozásra” – tette hozzá Eric Rignot gleccserkutató, a tanulmány társszerzője.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr27461756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása