Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Több mint 700 ezer négyzetkilométerrel csökkent a jégborítottság egy hét alatt

2015. május 03. - Langaléta

Az eddigi viszonylagos lassú csökkenés után az elmúlt héten hirtelen több mint 700 ezer négyzetkilométerrel csökkent a jégborítottság a Föld északi féltekén.

ims_data1.jpgA Föld északi féltekének jégtakarójának területi változásait ábrázoló táblázat. (Forrás: NOAA / U.S. National Ice Center / Naval Ice Center)

A Föld északi féltekének jégborítottsága a műholdas mérések szerint április 24-én még 14.801 millió négyzetkilométer volt, viszont május elsejére 14.101 millió négyzetkilométerre zsugorodott. A veszteség 700796 négyzetkilométer.

seaice001.JPGAz arktiszi tengeri jég kiterjedése 2015. május 1-jén, valamint május 1-jei jégborítottság 1981-2010 közötti átlaga. (Forrás: National Snow and Ice Data Center)

A legnagyobb csökkenést az Ohotszki- és a Bering-tenger szenvedte, ahol az 1981-2010-es átlaghoz képest eleve jóval kisebb volt a jégborítottság, valamint annak vastagsága is. Ez utóbbinak köszönhető a gyors csökkenés, mivel a térségben ilyenkor gyakoriak a nagy szelekkel járó ciklonok, melyek erőteljes hullámverést korbácsolnak. A vékonyabb jégtakaró kevésbé képes ellenállni a hullámoknak, könnyebben szakadnak le táblák, melyek a melegebb vizekre sodródva gyorsan elolvadnak.

A két leginkább érintett tenger felett 2 méteres hőmérsékleti anomália többnyire 0-2 fok között alakult április 24. és május 1. között, amely alapjáraton nem indokolta volna az ekkora jégveszteséget.

greenland_melt_area_plot1.jpgGrönlandi olvadás mértéke, valamint annak 1981-2010 közötti átlaga. (Forrás: National Snow and Ice Data Center)

greenland_melt_nomelta.jpgGrönland 2015. május 1-jei felszíni olvadását ábrázoló térkép. (Forrás: National Snow and Ice Data Center)

Érdekességként megemlítendő, hogy a műholdas mérések alapján Grönlandon még nem indult meg az olvadás. A sziget északi részeit leszámítva negatív hőmérsékleti anomália tapasztalható, főként a déli és nyugati partvidéken akár -8, -10 fokkal, helyenként ennél is jóval alacsonyabb a hőmérséklet az átlagosnál. Ennek köszönhetően az olvadás 1981-2010 közötti átlagánál a jelenlegi szintje kisebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr597426114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása