Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

06W trópusi depresszió Guam közelében

2015. május 03. - Langaléta

06W jelű trópusi depresszió hamarosan trópusi viharrá erősödik.

 06w.gif06W trópusi depresszió 2015. május 3-án 17:14 UTC-kor. Már kezd kirajzolódni a trópusi viharokra jellemző spirális alakzat. (Forrás: NOAA Satellite and Information Service)

A május 2-án kialakult trópusi depresszió központja jelenleg Guamtól délnyugatra helyezkedik el az északi szélesség 9, keleti hosszúság 141.3 fokán. Tartós szelei elérik az 55 km/h-t, míg a legerősebb kifutószelei meghaladják a 70 km/h-t. Szemében 1000 hPa légnyomás uralkodik.

A trópusi depresszió nyugat felé halad óránként 8 km-t megtéve. Várhatóan néhány órán belül tartós szelei meghaladják a 61 km/h-t. Mivel környezetében az óceán vízfelszínének hőmérséklete 28-29 fokos, helyenként viszont meghaladja a 30 fokot, így akár már hétfőn tájfunná erősödhet. A haladási útvonala kedden némileg északnyugat felé módosulhat, miközben tovább erősödik. Az egyelőre név nélküli trópusi ciklon ereje teljében pénteken, vagy szombaton lehet, akár 4-es, esetleg 5-ös kategóriájú tájfunként.

Jelenlegi modellszámítások szerint a Fülöp-szigeteken nem fog kikötni, előterében keletre több száz kilométerre északnak, majd északkeletnek veheti az irányt, viszont a nagy időtáv miatt ez közel sem biztos. Amennyiben nem módosul jelentősen a pályája a szigetország keleti régióit külső karmaival érintheti, lokálisan heves esőzéseket okozva.

 

Az adatok forrása: NOAA / Naval Research Laboratory

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr117427454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása