Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Hatalmas exobolygó kering egy kis csillag körül

2015. május 01. - Langaléta

Furcsa exobolygót találtak ausztrál csillagászok, amely a Földtől körülbelül 500 fényévnyire kering egy kis, hűvös csillag körül.

 2-newexoplanet.jpgHATS-6 (Fotó: ANU)

A felfedezett bolygó körülbelül Jupiter méretű és közel kering a HATS-6 névre keresztelt csillaghoz, mely az M típusú törpecsillagokhoz tartozik, a Napunknál körülbelül hússzor kisebb sugárzást bocsát ki, ezért nehezebb is tanulmányozni.

A gyenge fényerő miatt a kutatók segítségül hívták világ egyik legnagyobb teleszkópját, a Chilében található Magellán teleszkópot, valamint egy amatőr csillagászt, nevezetesen TG Tan-t, aki Perth városi kertjében üzemelteti saját kis teleszkópját.

„A projektben igazán hasznosnak bizonyult TG Tan, mivel neki sikerült elkapnia a bolygót” – mondta George Zhou, a Research School of Astrophysics and Astronomy tudósa.

„A bolygó tömege hasonló lehet a Szaturnuszéhoz, de a mérete körülbelül akkora, mint a Jupiteré. Mivel a gazdacsillaga hűvösebb, így a bolygó sem melegszik fel annyira, így nagyon eltér az eddig megfigyelt bolygóktól” – tette hozzá Zhou.

Az elmúlt két évtizedben több mint 1800 naprendszeren kívüli bolygót sikerült felfedezni, melyek más csillagok körül keringenek.

A mostani felfedezésről készült tanulmányt az Astronomical Journal c. folyóiratban publikálták.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr157419700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása