Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Csak átmeneti a globális felmelegedés lassulása

2015. április 27. - Langaléta

Egy új tanulmány szerint a globális felmelegedésben bekövetkezett átmeneti lassulás sem befolyásolja a korábbi előrejelzéseket.

 

A lektorált tanulmányt a Nature Climate Change c. folyóiratban tették közzé 2015. április 23-án, melyben megállapították, hogy a hosszú távú előrejelzések gyakorlatilag változatlanok.

„A globális felmelegedés lassulása nem befolyásolja az előrejelzéseket, végül az üvegházhatású gázok rányomják a bélyegüket a természetes ingadozásokra” – mondta Prof. Matthew England, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 2100-ig lefuttatott 200 éghajlati szimulációt vettek számításba, melyek közül volt amelyik további lassulást, vagy éppenséggel az ellenkezőjét mutatta. A modellek segítségével elemezték a szén-dioxid kibocsátást is.

Az első forgatókönyv szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 21. század hátralevő részében tovább emelkedik, míg a második szerint 2040-ben eléri a csúcsát, majd fokozatosan csökkenni fog mértéke.

A globális felmelegedés mértékének különbsége a két forgatókönyv között kevesebb, mint 0,1 fok, mely a töredéke a tervezett öt foknak, ha a kibocsátás mértéke nem csökken. A felmelegedés így jóval túllépheti a biztonságosnak tartott 2 fokos határküszöböt.

Az utóbbi időkben többen is lobbiztak azért, hogy a szén-dioxid kibocsátás mértékét szabályozó intézkedésekkel hagyjanak fel, vagy lazítsanak rajta, melyre a globális felmelegedés lassulását hozták fel indokként.

Ez a tanulmány viszont azt mutatja, hogy a lassulás csak átmeneti, hosszútávon a globális felmelegedés elérheti azt a szintet, mely veszélyes lehet, ha nem csökken drasztikusan az üvegházhatású gázok kibocsátása a következő évtizedekben.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy rövidtávon lehetnek ingadozások a globális felmelegedés mértékében, hosszútávon az átlaghőmérséklet növekedése elkerülhetetlen, amelyet növel az üvegházhatású gázok koncentrációja” – mondta Prof England. „ A globális felmelegedés lassulása csak elterelés a valódi feladatokról” – tette hozzá.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr157403964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása