Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Tajvan felé fordulhat a Goni tájfun

2015. augusztus 17. - Langaléta

Egyelőre a Luzon-szoros felé halad a Goni tájfun, amely annak előterében akár Tajvan felé veheti az irányt.

goni001.gifA Goni tájfun 2015. augusztus 17-én 15:01 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

A 97W jelű trópusi depressziót még augusztus 13-án vették nyilvántartásba az északi szélesség 11.4, keleti hosszúság 151.3 fokán. A Goni nevet másnap kapta, míg tájfunná augusztus 16-án erősödött.

Goni jelenleg 4-es kategóriájú tájfun, az Észak-Mariana szigeteket már elhagyta, szeme az északi szélesség 17.4, keleti hosszúság 139.3 fokán helyezkedik el, tartós szelei elérik a 215 km/h-t, míg a legerősebb széllökései akár 260 km/h-val is süvíthetnek. A szemében 937 hPa légnyomás uralkodik.

A tájfun várhatóan tovább erősödik, és eléri az 5-ös kategóriájú besorolást, azaz szupertájfunná válik. Minderre a Fülöp-szigetek közelében kerülhet sor, a Luzon-szoros előterében a legfrissebb számítások szerint. A következő két napban még lakott területet nem veszélyeztet, augusztus 20-án viszont a külső karmaival már elérheti a Fülöp-szigetek északkeleti csücskét, a következő napon pedig lassan Tajvan felé fordulhat.

 

Forrás: NOAA / Naval Research Laboratory

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr1007713366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása