Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Életjelet adott magáról a Philae

2015. június 14. - Langaléta

Az Európai Űrügynökség (ESA) közlése szerint a Philae felébredt, és felvette a kapcsolatot a Földdel.

_78999684_78999683.jpgPhilae felvétele a 67P üstökös felszínéről. (Fotó: ESA / Rosetta / Navcam)

A Rosetta leszállóegysége, a Philae az első olyan szonda, amely sikeresen landolt üstökösön, nevezetesen a 67P-n. A szonda körülbelül 60 órát üzemelt, majd lemerült a napenergiával töltődő akkumulátora.

Az üstökös azóta közelebb került a Naphoz, és a Philae-nek ismét lehet elég ereje ahhoz, hogy újra dolgozni kezdjen – mondta Jonathan Amos, a BBC tudományos tudosítója.

A Philae leszállóegység a Rosetta-n keresztül szombaton 85 másodpercre felvette a kapcsolatot a Földdel, miközben a következőt küldte: „Hello Föld, hallasz engem?” A szonda november óta van hibernált állapotban.

„A Philae jó állapotban van, megvan a -35 fokos üzemi hőmérséklete, valamint 24 watt energia is elérhető” - mondta Stephan Ulamec projektmenedzser.

A tudósok jelenleg a következő kapcsolatfelvételt várják, hogy a Philae által gyűjtött adathalmaz végre letölthető legyen, amely sok mindenre választ adhat, például arra, hogy mit tartalmaz az üstökös jege, valamint mi történik annak olvadásakor. Legfőképp arra várják a választ, hogy az üstökösök ténylegesen az élet alapköveit szállítják-e.

A Rosetta szonda tíz évvel ezelőtt indult útjára, hogy elérje a 67P üstököst, hogy aztán egy körülbelül mosógép méretű leszállóegységet juttasson a felszínére. A Philae landolásakor csaknem egy kilométer magasra pattant vissza az üstökös felszínéről. Mielőtt lemerült az akkumulátora képeket küldött a környező terepről, melyen jól látható volt, hogy melyek azok a sziklám, amiknek köszönhetően a napelemek nem jutnak elég napfényhez.

A 67P üstökös jelenleg csaknem 205 millió km-re van a Naptól, amihez egyre közeledik. Augusztusban várhatóan 185 millió kilométerre közelíti meg, melynek köszönhetően az üstökös felszíne egyre melegebb lesz, várhatóan a jege elolvad, így hatalmas gáz és por felhő fog felszabadulni, amit remélhetőleg a Philae is rögzíteni tud.

 

Forrás: BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr687543908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása