Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

A kihalástól próbálják megmenteni a lápi pócot

2015. május 31. - Langaléta

A Vajdaság egyik leginkább veszélyeztetett halfaját, a lápi pócot (Umbra krameri) igyekeznek menteni Újvidéken. A Szerbiában és Magyarországon is védett hal eszmei értéke 100 ezer forint.

 

A szabadkai Pannon RTV híradása szerint a szakemberek mesterséges mocsári medencében szaporítják a lápi pócot, így igyekeznek megmenteni az eltűnéstől. A halfajta alig 100 évvel ezelőtt még jelentős gazdasági tényezőt jelentett, mára azonban - a folyók szabályozása és a lápos, mocsaras területek lecsapolása miatt - a kihalás fenyegeti. 

A vajdasági tartomány támogatásával 2013-ban kezdődött meg a kiveszettnek hitt lápi póc megmentése és mesterséges szaporítása. Az idei ívási idényben körülbelül 3000 egyedet sikerült kinevelni - magyarázta Sípos Sándor, a szerbiai halvédelmi és haltani társaság tagja. A halakat őszre visszaengedik a természetbe - tette hozzá.

A lápi póc Kárpát-medencei bennszülött halfaj. A ragadozó hal, kis rovarokkal, lárvákkal, csigákkal és rákfajtákkal táplálkozik, 5-17 centiméteresre nő meg, és extrém körülmények között, például nagyon alacsony oxigéntartalmú vízben is képes megélni.

A lápi póc megmentésére Magyarországon és Ausztriában is visszatelepítési program indult.

 

Forrás: MTI

 

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr927507556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása