Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Cseresznye, diónyi nagyságú jég hullott Kaposvár környékén

2015. május 14. - Langaléta

Csütörtök délután az országban elszórtan alakultak ki zivatarok, melyekhez helyenként jég is társult.

 3.jpgJégeső után Kaposváron. (Forrás: kapos.hu)

A legintenzívebb zivatarok délnyugaton, illetve északkeleten egy konvergencia mentén alakultak ki a délutáni órákban, melyek közül néhány szupercellává fejlődött. Az északnyugati határnál Ausztria felől belépő ciklikus szupercella egészen Bács-Kiskun megyéig jutott. Kaposvár közelében kifejlődött szupercellában a legnagyobb jégszemek átmérője meghaladták a 3 cm-t a somogyi megyeszékhelyen és térségében, míg ugyanaz a zivatar Pécsett elérve 2 cm körüli jégátmérőt produkált.

A délután folyamán két ízben is jégeső hullott Hajdúszoboszlón, de a jégátmérő ott nem haladta meg a 2 cm-t. Kazincbarcikán borsószemű jeget észleltek egy záporcellából.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztető jelzése szerint pénteken a néhol kialakuló zivatarokban nagyméretű jég, és 70 km/h feletti széllökés már nem valószínű.

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr737460380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása