Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Ismét ölt a tornádó Texasban

2015. május 11. - Langaléta

Legkevesebb két ember életét vesztette, és további 43 megsérült a texasi Van városban vasárnap, mikor a településen tornádó söpört végig.

650x366_05111356_screen-shot-2015-05-11-at-9_47_02-am1.jpgTornádókár Delmontban. (Fotó: Red Cross Dakotas / Minnesota / Twitter)

A halálos áldozatok és sérültek mellett nyolc eltűntet is nyilvántartanak a texasi Van településen, melynek legalább 30 százalékát elpusztította a forgószél.

Texas más részein is pusztított a vihar: Denton megyében hat embert kellett kimenekíteni otthonukból a felhőszakadások következtében kialakult villámárvizek miatt. Az északi-texasi Krum városban szintén az ár sodort el autókat, míg Denton városában fákat csavart ki a szél. Szerencsére sérültek nem voltak.

Iowa állambeli Lake City-re lecsapó tornádó egy gimnázium tetőszerkezetét is megrongálta, melyben éppen ünnepséget tartottak. Az épületben tartózkodó mintegy 150 ember még időben a pincébe vonult, így senki sem sérült meg.

A délkelet-dakotai Delmontban 234 embert kellett kitelepíteni, miután egy tornádó elpusztított húsz épületet, valamint a helyi templomot is megrongálta. A természeti csapásban kilencen megsérültek. A településen jelenleg nincs víz, sem áramszolgáltatás.

Mindeközben Dakota délnyugati részére hóviharok miatt adtak ki figyelmeztetést. A Fekete-hegységben 25-45 cm hó hullott, de további havazásokra lehet számítani, így a hóréteg elérheti az 50-60 cm-t is. Colorado déli részén szintén havazott, ott helyenként félméteres hóréteg alakult ki.

Dél-, illetve Észak-Karolinában az Ana trópusi vihar okozott heves esőzéseket, mely kikötését követően trópusi depresszióvá mérséklődött. A vihar tartós szelei már csak az 50 km/h-t érik el, míg szemében 1014 hPa légnyomás uralkodik. Ana lassú észak felé helyeződése miatt 25-75 mm csapadékot is produkálhat.

A vasárnapi ítéletidő miatt a SPC-hez (Storm Prediction Center) 26 tornádó-, 81 egyéb szélhez köthető kár-, és 32 jégeső-bejelentés érkezett, döntően az Egyesült Államok középső államaiból, legnagyobb számban Iowa-ból, Texasból és Oklahomából.

A viharos időjárás hétfőn is folytatódik, a leghevesebb zivatarokra Texas nyugati részén lehet számítani, de a középső államok nagy részén van esély újabb tornádókra.

 

Forrás: Reuters / MTI / Accuweather.com / SPC / NHC

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr387450828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása