Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Noul szupertájfunná erősödve csapott le a Fülöp-szigetek északkeleti részére

2015. május 10. - Langaléta

Noul szeme ép hogy nem érinti Luzon északkeleti partvidékét.

noul005.gifNoul szuper-tájfun május 10-én 11:32 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

A tegnap szupertájfunná erősödött Noul tartós szelei jelenleg elérik a 260 km/h-t, míg a legerősebb kifutószelei akár 315 km/h-val is tombolhatnak. Szemében 918 hPa-ig süllyedt a légnyomás.

A vihar szeme Luzon partjaihoz legközelebb a Ligan-foknál esik, ahol a legnépesebb település San Vincente. A helyi hatóságok már korábban felszólították a lakosokat, hogy hagyják el a part menti vidékeket, valamint azokat a helyeket, amelyek földcsuszamlásoknak vannak kitéve.

A tájfun az egymillió lakosú Tuguegarao várost is veszélyezteti, valamint a Cagayan-folyó völgye áradásoknak van kitéve.

A Fülöp-szigeteken a belföldi légi közlekedésben fennakadást okoz a tájfun, eddig több járatot töröltek. A keleti part menti kikötőkben legalább 100 hajó rekedt több mint 5000 utassal.

Noul a következő órákban még észak felé halad körülbelül 20km/h-s sebességgel, és a Luzon-szoros szigetcsoportjaira csap le, miközben fokozatosan veszít erejéből. Hétfőn északnyugat felé veszi az irányt, miközben mozgása erősen felgyorsul. Kedden már a Rjúkjú-szigeteket, szerdán pedig Japán partvidékét fogja veszélyeztetni, igaz már trópusi viharrá szelídült állapotban.

 

Forrás: Reuters / NOAA / Naval Research Laboratory

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr647447418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása