Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Vasárnap köt ki Luzon északkeleti részén a Noul tájfun

2015. május 08. - Langaléta

A Palanani-foknál, vagy annál kissé délebbre érheti el a fülöp-szigeteki Luzont a Noul tájfun szeme.

 noul004.gifA 3-as kategóriájú Noul tájfun május 8-án 07:01 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

A Noul tájfun jelenleg az északi szélesség 12.7, keleti hosszúság 129.1 fokán helyezkedik el, tartós szelei 185 km/h-val, míg a kifutószelei akár 230 km/h-val is süvíthetnek. A vihar szemében a legalacsonyabb légnyomás 948 hPa.

Noul szeme északnyugat felé halad, 290 fok irányába, óránként 20 km-t megtéve. A Fülöp-szigetek keleti részeit már ma is érinti, Samar szigetét külső karmaival elérte, így ott lokálisan heves esőzéseket is okoz. Ugyanígy lesz Luzon déli és középső részein, viszont az északi felét megközelíti, sőt a Palanani-fok környékén a szeme ki is fog kötni, így ott komolyabb pusztítás fordulhat elő.

Noul egyébként még erősödik, jelenlegi számítások szerint szombaton lesz ereje teljében, tartós szelei akár a 225 km/h-t is elérhetik, amely 4-es kategóriájú tájfunnak felel meg. Ezt követően gyengülni fog, kikötése után rohamos tempóban, Luzon-szoros szigetvilágát már csak 1-es kategóriájú tájfunként érheti el. A távolabbi folytatásban, vagyis május 11-e után a trópusi ciklon északnyugat felé fordulhat, és érintheti a Rjúkjú-szigeteket.

 

Adatok forrása: NOAA / Naval Research Laboratory

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr447441376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása