Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Elégett a Progress teherszállító űrhajó

2015. május 08. - Langaléta

Az előrejelzéseknek megfelelően, közép-európai idő szerint péntek hajnalban megsemmisült az űrben a napokkal ezelőtt irányíthatatlanná vált Progress teherhajó.

 

Az űrhajó a Csendes-óceán fölött lépett be a Föld légkörébe, és elégett, viszont egyes titánból, vagy más nemesfémből készült darabjai elérhették a vízfelszínt.

A kudarccal végződött küldetés miatt vizsgálatot rendelt el a Roscosmos, melynek eredménye után fognak dönteni a Nemzetközi Űrállomás legújabb legénységének május 26-ára tervezett indításáról.

A Progress űrhajóval eddig 62 küldetést bonyolított le a Roscosmos, melyből mindössze kettő zárult kudarccal. Különböző változatai már 1978 óta látja el az űrállomásokat utánpótlással, korábban a Szaljut-6-ra, a Szaljut 7-re és a MIR-re is szállított hasznos terhet.

 

Forrás: MTI / Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr617441856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása