Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Megkezdik a Niger deltájának tisztítását

2015. május 03. - Langaléta

Megállapodás született a Shell és a nigériai Bodo halászati közösség között a Niger deltájának megtisztításáról, melyet 2008-ban két nagy olajszennyezés ért.

 fishingboats.jpgOlajszennyezés a Niger folyón 2011. augusztus 11-én. (Forrás: phys.org)

A Shell és a Bodo közösség képviselői pénteken találkoztak Port Harcourt-ban. Az ülésen részt vettek a holland nagykövetség, az UNEP (ENSZ környezetvédelmi programja), az Amnesty International tisztségviselői, valamint helyi aktivisták.

A terület megtisztítása júliusban vagy augusztusban kezdődhet a megállapodás szerint. Christian Kpandei helyi halász szerint – egyike azoknak a 15600 embernek, akinek az életét befolyásolta a kiömlött olaj – egy külföldi vállalkozót bíztak meg a munka elvégzésével, mely már korábban részt vett a Mexikói-öböl megtisztításában is.

Bodo lakosai közül 15601-en igényeltek kártérítést, melyek nagy részét már rendezték, viszont öröklési problémák miatt 150 ember kifizetése még hátravan. A Shell hároméves jogi viszály után volt hajlandó fizetni 55 millió font kártérítést, melyből 35 millió fontot utalt ki közvetlen érintetteknek, valamint tovább 20 millió fontot a tágabb értelemben vett károsultaknak. Az emberek fejenként 2200 fontot, azaz Nigéria 3 évnyi minimálbérének megfelelő összeget kaptak.

Nigéria Afrika legnagyobb kőolaj-kitermelő országának számít, naponta csaknem 2 millió hordót exportálnak, ennek ellenére a lakosság nagy része mély-szegénységben él a Niger-delta közelében.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr247426736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása