Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Tudósok nyomon követnek egy tenger alatti vulkánkitörést Oregon partjainál

2015. május 02. - Langaléta

Az elmúlt hét napban lávát okádott egy tenger alatti vulkán, mely Oregon partjaitól 480 km-re fekszik.

 s3_reutersmedia_net.jpgA vulkán axiális fenékhegyén elhelyezett egyik szenzor. (Fotó: Reuters/National Science Foundation/Ocean Observatories Initiative, University of Washington, Canadian Scientific Submersible Facility/Handout via Reuters)

A kutatók már tavaly ősszel jelezték, hogy a vulkán hamarosan ki fog törni, így egyedülálló betekintést nyerhettek az óceán mélyén elhelyezkedő „forró pontba”. A korábbi két vulkánkitörés axiális fenékhegyet alakított ki egy víz alatti hegygerinc hossztengelye mentén, viszont ezeket a kitöréseket 1998-ban és 2011-ben később észlelték.

Tavaly a kutatók első alkalommal helyeztek el körülbelül 1500 méter mélységben kábelcsatlakozású felszerelést, hogy tanulmányozni tudják a vulkánt.

„ A kábel lehetővé tette számunkra, hogy jóval több érzékelőt, és felügyeleti eszközt helyezzünk el az óceán mélyén, mint valaha” – mondta Bill Chadwick, az Oregon Állami Egyetem geológusa, aki a NOAA-val (National Oceanic and Atmospheric Administration) is kapcsolatban áll.

A nyomás érzékelők április 23-a után észleltek egy-egy kitörést, amelyet több ezer kisebb földrengés követett naponta, közel az axiális fenékhegyhez. „Április 23-án a földrengések száma meghaladta a nyolcezret” – tette hozzá Chadwick.

Április 24-ére virradó éjszaka a nyomásérzékelők csökkenést jeleztek, amely mamakilövellés jele, vagyis a duzzadt vulkán szétpukkadt, mint egy lufi. Összességében a tengerfenék 8 lábat, vagyis 2,4 métert süllyedt.

A kitörés azóta lassult, de még mindig lövell ki magmát, így tudósok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hova folyik a láva. „Tudjuk, hogy a vulkán nem hozott létre kalderát vagy krátert, mivel az összes érzékelő működőképes” – mondta Chadwick.

A hőmérséklet-ingadozások és a szeizmikus mozgások összhangban vannak a kitöréstől északra, de addig nem tudhatjuk biztosan, míg nyáron le nem küldünk egy robot tengeralattjárót vizsgálatra – tette hozzá a tudós.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr207421090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása