Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Galamb méretű szárnyas dinoszauruszt találtak

2015. április 30. - Langaléta

Tudósok szerdán mutattak be egy új dinoszaurusz fajt Kínában, amely leginkább a denevérekhez hasonlíthatóan élt nem sokkal korábban a madarak megjelenése előtt.

 s4_reutersmedia_net.jpg(Fotó: Reuters/Dinostar Co. Ltd/Handout via Reuters)

A Yi qi (jelentése: furcsa szárny) nevet viselő dinoszaurusz a Jura korban, mintegy 160 millió évvel ezelőtt élt, 10 millió évvel korábban az első ismert madárfajnál, az archaeopteryx-nál.

Az újonnan felfedezett fajnak ugyanolyan hártyás bőrű szárnya volt, mint az ismert pterosaurs-nak, vagy éppenséggel a később megjelenő denevéreknek. Két kezén 3-3 karmos ujj helyezkedett el, melyek közül az egy-egy hosszabb volt a többinél, valamint a szárnyán volt egy-egy hosszú rúdszerű nyúlvány is, mely a csuklóiból nőtt ki. Tollai a feje körül voltak, a nyakat és a végtagokat inkább sörték, illetve szőrszálak borították.

„Nehéz elképzelni hogyan csapkodtak hatékonyan, mivel a csuklóhoz csatlakozó csontos rúd meglehetősen nehézkes volt. Talán úgy siklott, mint a sárkány” – mondta Corwin Sullivan paleontológus Pekingben.

A leleteket a Hebei tartományban találta egy helyi gazda, a fosszilis maradványok megőrizték a hártyás szárny szöveteit, de a teljes alakja így is bizonytalan. A dinoszaurusz valószínűleg a fákon élt, gyíkokkal, emlősökkel, rovarokkal, és gyümölcsökkel táplálkozhatott.

A Yi qi dinoszaurusz neve a legrövidebb az eddig felfedezett több mint 700 faj közül.

A kutatás eredményeiről a Nature c. folyóirat számol be részletesen.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr487415804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása