Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Nincs kapcsolat a kedden felbocsátott Progress teherűrhajóval

2015. április 29. - Langaléta

Nem a kijelölt keringési pályára állt a kedden felbocsátott Progress teherűrhajó, amely ellenőrizhetetlenül forog tengelye körül. Egyelőre a kapcsolatot se sikerült felvenni vele.

04724233.jpgA Progressz M-27M kilövése április 28-án. (Fotó: EPA / Roscosmos)

A Progress M-27M teherűrhajónak 6 órával a keddi indulása után kellett volna csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz, de a Roscosmos közlése szerint ebben legalább kétnapos csúszás várható, mivel "néhány problémát észleltek a telemetriai adatokban", melynek kijavításán fáradoznak a szakemberek.

A TASS hírügynökség egy meg nem nevezett forrása szerint a főként élelmiszert, oxigént és üzemanyagot szállító teherűrhajó már a fellövés után sem állt a tervezett pályára, így akár meg is semmisülhet, ha nem korrigálják a hibát. Más információk szerint két antennája sem nyílt ki rendesen.

Az orosz űrkutatást már évek óta pénzmegvonások sújtják annak ellenére, hogy a hidegháborúból fakadóan nemzeti büszkeség jelképének számít.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg két amerikai, Terry Virts, Scott Kelly, három orosz, Anton Shkaplerov, Gennagyij Padalka, Mihail Korniyenko, és egy olasz űrhajós, nevezetesen Samantha Cristoforetti tartózkodik.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr167408356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása