Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

170 millió hektárnyi erdő tűnhet el 2030-ra

2015. április 29. - Langaléta

15 év alatt akár 170 millió hektárnyi erdőnek veszhet nyoma , döntően a trópusi területekről - áll a WWF tanulmányában.

 

Az erdőveszteség legérintettebb területei közé Borneó, a délkelet-ázsiai Mekong folyó térsége és az Amazonas vidéke. A világ leghosszabb folyója erdős területeinek egyharmadát, azaz akár 48 millió hektárt elveszítheti.

Jörg-Andreas Krüger, a WWF munkatársa szerint az erdők a gigantikus rablógazdálkodásnak eshetnek áldozatául, melynek köszönhetően tovább erősödhet a klímaváltozás, valamint az állati és növényi fajok sokszínűsége is sérülhet.

Az erdőirtások fő okozója az ipari mezőgazdaság, az állattartás és a hatalmas monokultúrák, mint a szója vagy az olajpálma termesztése. Ehhez még hozzáadódik a fakitermelés és az infrastruktúra fejlesztések.

A fából készült termékek nagy része Európába, többek között Németországba kerül, ahova az importált ásványok több mint fele Brazíliából érkezik.

Az erdők természetes gátjai az eróziónak és az áradásoknak, emellett stabilizálják a klímát is, ezért a környezetvédelmi szervezet a káros folyamatok megállításának szükségességére hívja fel a figyelmet. "Ha ezt kockára tesszük, többet veszítünk, mint amit néhány százaléknyi gazdasági növekedéssel nyertünk" - tette hozzá Krüger.

 

Forrás: MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr807408718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása