Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Napenergiával biztosítják a Cochin Nemzetközi Repülőtér áramellátását

2015. október 09. - Langaléta

100 százalékig megújuló forrásokból származó energiával üzemel az India déli részén található Cochin Nemzetközi Repülőtér, amely kategóriájában az első ilyen létesítmény.

_85988386_85925854.jpgCochin Nemzetközi Repülőtér naperőműve.  (Forrás: BBC)

A program kísérleti része még 2013-ban elkezdődött, mikor 400 panel telepítésére került sor, majd ezt követően döntöttek a folytatásról, így 2015 augusztusára a repülőtér teljesen önellátóvá vált.

A naperőmű 46 ezer panelja összesen 12 MW teljesítményű, amely jelentősen hozzájárult a létesítmény rezsiköltségeinek lefaragásához. A repülőtéren hetente csaknem 1000 járat fordul meg, melyek napi szinten több mint 5000 dollárnyi áramot fogyasztanak. A naperőmű egyébként több energiát termel, mint amennyire szüksége van a repülőtérnek, így az elektromos hálózatra is tudnak táplálni áramot.

A beruházás költsége 9,6 millió dollárra rúg, viszont megtérülési idejét mindössze hat évre teszik. A repülőtéren egyébként további fejlesztések várhatóak: jövő januárjára új nemzetközi szárny kialakítására kerül sor, mely további napelemek telepítését teszi szükségessé, hogy továbbra is az első, teljesen megújuló forrásokkal ellátott ilyen létesítmény legyen.

Indiában a jövőben nagy hangsúlyt fektetnek a napenergiára, a tervek szerint 2022-re 100 ezer MW teljesítményűre emelik a naperőműveket, amely jócskán hozzájárulhat az ország szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséhez.

 

Forrás: BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr647952960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása