Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Veszélyezteti az óceánok élővilágát a szén-dioxid emisszió

2015. július 03. - Langaléta

Visszafordíthatatlanul megváltozhat az óceánok élővilága a szén-dioxid kibocsátás következtében.

 

Huszonkét vezető óceánkutató tudós közösen együttműködve készített összefoglaló jelentést az óceánok válságos helyzetéről, melyet a Science c. folyóiratban jelentettek meg. Úgy vélik, hogy mindeddig a politikusok kevés figyelmet szenteltek az éghajlatváltozásra, és annak óceánokra gyakorolt hatásaira.

Egyértelmű, hogy a szén-dioxid fosszilis tüzelőanyagok elégetése során gyorsabban változik a tengerek kémiai összetétele, mint bármikor. Külön kiemelik, hogy az óceánok az 1750-es évek óta emberi tevékenység által előállított szén-dioxid csaknem 30 százalékát nyelték el, melynek köszönhetően savasabbá váltak az élővizek. Az 1970-es évek óta az ipari társadalom által létrehozott hő felel a globális felmelegedés 90 százalékáért.

Számos kísérletek arra mutatnak rá, hogy egyes élőlények képesek ellenállni a jövőbeni melegedésre, szén-dioxid szint emelkedésre, a pH csökkenésre, vagy éppenséggel az oxigénszint csökkenésre, viszont nem egyszerre minddel szemben. Ezeknek köszönhetően visszafordíthatatlanul megváltozhat Föld rendszere.

Jean-Pierre Gattuso, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az óceánt érintő változásokat korábban csak minimálisan vették figyelemben az éghajlatváltozással kapcsolatos konferenciákon, viszont a publikáció meggyőző érvei miatt radikális változás lehet az ENSZ párizsi klímakonferenciáján.

Carol Turley, a tanulmány társszerzője szerint az óceánok fizikailag és kémiailag is példátlan mértékű változásokon estek át, melyek már jól észrevehetőek az ökoszisztémán is. „Az óceán lát el bennünket élelemmel, energiával, ásványi anyagokkal, oxigénnel, gyógyszerekkel, és szabályozza a Föld klímáját” – tette hozzá a Plymouth-i Tengerkutató Laboratórium munkatársa.

A szakértők szerint a savasodás érintheti a halászatot, akvakultúrát, valamint az emberi egészséget és a turizmust. Arra figyelmeztetnek, hogy azonnali szén-dioxid kibocsátás csökkentésre van szükség, hogy megakadályozható legyen az ökoszisztémákra gyakorolt káros hatások. A negatív hatások különösen trópusi és fejlődő régiókban jelentkezhetnek, élelmiszer-biztonsági és megélhetési kockázatot jelenthet.

 

Forrás: BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr127593988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása