Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Raquel trópusi ciklon a Salamon-szigeteknél

2015. július 01. - Langaléta

A Dél-Csendes-óceáni térségben valaha feljegyzett legkorábbi trópusi ciklon alakult ki Ausztráliától északkeletre.

raquel001.gifRaquel trópusi ciklon 2015. július 1-jén 15:32 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) 

A 90P jelű trópusi depressziót június 29-én vették nyilvántartásba a déli-szélesség 3.9, keleti hosszúság 161.9 fokán. Nevet június 30-án kapott.

Raquel jelenleg a déli szélesség 7.1, keleti hosszúság 158.8 fokán helyezkedik el, tartós szelei elérik a 85 km/h-t. Szemében 989 hPa légnyomás uralkodik.

A trópusi ciklon dél, délkelet felé halad, de várhatóan július 3-án nyugatnak fordul. Feloszlására július 4-én lehet legkorábban számítani, addig a Salamon-szigetek felett okozhat heves esőzéseket.

A Csendes-óceán déli részén a hivatalos szezon november 1-től április 30-ig tart, ezért ilyenkor ugyancsak szokatlannak számítanak a trópusi ciklonok a térségben. Korábban egy alkalommal jegyeztek fel júliusban trópusi ciklont még 1996-ban.

 

Forrás: NOAA / Naval Research Laboratory / abc.net.au

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr947589040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása