Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Visszatérnek az oroszlánok Ruandába

2015. június 28. - Langaléta

Több mint két évtized után ismét lesz oroszlán Ruanda területén.

6579022-3x2-700x467.jpgAz Akagera Nemzeti Parkba szánt egyik nőstény oroszlán az öt közül. (Fotó:RDB Rwanda Flickr/Matthew Poole)

Az oroszlánok az 1994-es népirtás idején tűntek el az ország területéről, mikor a menekülő tömegek állataik védelmében leölték őket. Most Dél-Afrikából hét oroszlánt hozatnak repülővel hétfőn, köztük 5 nőstényt és 2 hímet. A két hetes karantén letelte után az Akagera Nemzeti Park területén fogják szabadon engedni őket.

Peter Fearnhead, a 112 ezer hektáros nemzeti park vezetője úttörő természetvédelmi erőfeszítésnek nevezte mind a park, és az ország életében a mostani visszatelepítést. Az akció sikerességét a park területén élő közösségek felkészítésével is biztosítani kívánják.

Az oroszlánok visszatérése ösztönözheti az ökoszisztéma természetes egyensúlyának helyreállítását – mondta Yamina Karitanyi, a ruandai fejlesztési tanács turizmusért felelős vezetője.

Az oroszlánok továbbra is a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség veszélyeztetett fajok listáján marad, mivel a faj globális szinten igen kiszolgáltatott. Példának okán a nyugat-afrikai oroszlán a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik a túlvadászat és az egyre kevesebb prédaállat miatt. Ezen kívül az oroszlánok kelet-afrikai populációja is rohamosan csökken az afrikai és ázsiai „hagyományos” orvoslásnak köszönhetően.

 

Forrás: AFP

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr557579930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása