Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Kiszáradt a Fancsika II-es tó

2015. június 18. - Langaléta

Csapadékhiány miatt talpalatnyi területre zsugorodott a víz a Fancsika II-es tóban.

318.jpgGyűjtik az elpusztult halakat a Fancsika II-es tó medréből. (Fotó: Égerházi Péter)

A csapadékszegény időjárás miatt megállíthatatlanul apad a Fancsika II-es ó vízszintje, a vízfelület már csak a legmélyebb területre szűkült össze. A tó kiszáradása miatt a megyei horgászszervezetek szövetsége eddig 1700 kilogramm döglött halat gyűjtött össze, melyet az ATEV bánki telepére szállítottak. A megmaradt vízben még további 500 kilogramm hal zsúfolódott össze, melyek folyamatosan pusztulnak az oxigénhiányos vízben.

A horgászszövetség egyszerűen tehetetlen, lehalászásra nincs lehetőség a fél méteres iszap miatt, mivel annak felkavarása csak tovább csökkenteni az oxigén mennyiségét, illetve a hálóba akadt halak hínárból kirángatása közben olyan sérüléseket szenvednének, amelyekbe belepusztulnának.

Dr. Veres Ferenc, az horgászszövetség ügyvezető igazgatója szerint így csak egy lehetőség maradt, mégpedig a halmentő horgászat, amivel néhányan élnek is, de sokakat eltántorít a döglött halak látványa a zöldalgás közegben.

A Fancsika tavak vízpótlása már régóta problémát okoz, csak a vízgyűjtő területén lehullott csapadék táplálja, amiből idén nem sok jutott, mindössze 139 mm hullott az év első öt hónapjában. Az idei halpusztulás körülbelül egymillió forintos kárt okozott, ami miatt a szövetség kártérítési igényt nyújt be az illetékes hivatalhoz.

 

Forrás: HNB - ÉP

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr547553486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása