Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Kanadai erdőtüzek füstje terítette be Észak-Amerikát

2015. június 11. - Langaléta

Június elején Kanada középső, illetve USA középnyugati és keleti vidékein színezte be az égboltot a délkelet felé terülő füstfelhő.

midwest_tmo_2015160.jpgAz Egyesült Államok felet szétterülő füstfelhő június 9-én. (Fotó: NASA)

Az erdőtüzek a kanadai Alberta tartományban keletkeztek, melynek füstfelhője június 7-én átterjedt a Saskatchewan és Manitoba tartományra, majd június 8-án az USA Minnesota államára. Június 9-én már közép-nyugat légkörét szennyezte.

midwest_omp_2015160.jpgAz Aeroszol mennyisége a légkörben június 7-9 között. (Forrás: NASA)

A jelenséget a Suomi NPP műhold is rögzítette. A füstfelhő körülbelül 2-5 km magasságban lebegett, mely rosszabb látási viszonyokat eredményezhetett a pilóták számára.

Dan Lindsey, a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) meteorológusa szerint a Föld északi féltekének magasabb szélességein viszonylag gyakoriak a hasonló erdőtüzek. Megfelelő légköri viszonyok mellett Kanada felől a füst az Egyesült Államok felett is szétterül.

Mark Ruminski NOAA meteorológusa nagyrészt egyetért kollégájával, viszont szerinte kevésbé gyakori jelenség, hogy a kanadai erdőtüzek füstje vastagon beterítse az Ohio-völgyet, illetve a közép-atlanti térséget.

Ruminski elmondta, hogy hasonlóan jelentős mennyiségű füst 2010 májusában és 2002 júniusában lépett be az Egyesült Államok légkörébe Kanada felől.

 

Forrás: earthobservatory.nasa.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr977535120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása