Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Több trópusi ciklon lehet idén a Csendes-óceán középső részein

2015. május 29. - Langaléta

A szakemberek szerint 70 százalékos a valószínűsége, hogy a szokásos 4-5 helyett, Hawaii és környéke 5-8 trópusi ciklon szemtanúja lesz az idei szezonban.

 

Tom Evans, az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal közép-csendes-óceáni hurrikán központjának munkatársa szerint előrejelzéseiket nagyrészt a régióban uralkodó El Nino, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenségre alapozták. Az El Ninóval kísért években általában több hurrikán sújtja a térséget.

2014-ben öt hurrikán tombolt a régióban. Az utolsó olyan, amely közvetlenül le is csapott Hawaiira az 1992-es Iniki volt. Tavaly az Iselle hurrikán ugyan megközelítette a szigetcsoportot, ám még partot érés előtt trópusi viharrá gyengült. Két másik jelentős tájfun, a Julio és az Ana éppen hogy nem érintették az államot.

David Ige, Hawaii kormányzója a június 1-jétől november 30-ig tartó hurrikánszezonra való felkészülésre buzdította a helyieket New Orleansban,a légköri hivatal sajtótájékoztatóján. A hawaii környéki trópusi ciklonok többsége augusztusban csap majd le.

Az Atlanti-óceán északi részén ezzel ellentétben kevesebb trópusi ciklonra számítanak az idén, melyről már korábban beszámolt a NOAA.

 

Forrás: MTI / Fárosz

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr907502904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása