Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Újabb rekordot ért el a szén-dioxid szint

2015. május 09. - Langaléta

Az ember okozta éghajlatváltozás egyik baljós jele a szén-dioxid szint folyamatos növekedése, mely márciusban újabb rekordot ért el.

 themonthlygl.jpg(Forrás: phys.org)

„Az első alkalommal haladta meg 2015 márciusában átlagosan a 400 ppm koncentrációt a széndioxid a légkörben” – jelentette be a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A szén-dioxid erős üvegházhatású gáz, mely az olyan fosszilis energiahordozók, mint például a szén és az olaj elégetésének káros mellékterméke.

A 400 ppm-es szintet egy-egy mérőállomáson már korábban is rögzítették, 2012-ben az Északi-sarkon, míg 2013-ban Hawaiion, viszont globális szinten most haladta meg először, mely a tudósok szerint csak idő kérdése volt.

A NOAA adatai azt mutatják, hogy 2012-2014 között évente átlagosan 2,25 ppm-el nőtt a légkör szén-dioxid szintje, mely jóval magasabb volt a korábbi évekhez képest. A hivatal világszerte 40 mérőállomáson gyűjti az adatokat.

A tudósok már korábban jelezték, hogy drasztikus lépésekre van szükség, mint például a fosszilis energiahordozók kiváltását célzó projektek felgyorsítására, valamint a megújuló energiaforrások használatának növelésére. Annak ellenére, hogy több ország is ígéretet tett a kibocsátás mérséklésére, gyakorlatilag érdemi intézkedés nem történt.

„A fosszilis tüzelőanyag-használat legalább 80 százalékát kéne ahhoz felszámolni, hogy a növekedést meg lehessen állítani, valamint lassú csökkenés induljon el a szén-dioxid szintben” – mondta James Butler, a NOAA Global Monitoring Division igazgatója.

 

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr97445942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása