Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Luzon felé tart a Noul tájfun

2015. május 06. - Langaléta

A Palau-tól északkeletre elhelyezkedő tájfun a Fülöp-szigetek északi részét is érintheti.

 noul003.gifA Noul tájfun Palau-tól északkeletre, május 6-án 13:01 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov)

Noul jelenleg egyes kategóriájú tájfunnak számít, melynek központja az északi szélesség 9.7, keleti hosszúság 136.1 fokán helyezkedik el. Tartós szelei elérik a 150 km/h-t, míg a legerősebb kifutószelei 175 km/h-val is süvíthetnek. Szemében 963 hPa légnyomás uralkodik.

A tájfun jelenleg nyugat, kissé északnyugat felé halad óránként 12-13 km-t megtéve. Várhatóan még a mai nap 2-es kategóriájú tájfunná erősödik.

Palaut csak külső karmaival érinti ma és holnap, viszont nagy bizonytalanság mellett a korábbi modellszámításokhoz képest a fülöp-szigeteki Luzonhoz jóval közelebb kerülhet a hétvégén, sőt a GFS modell szerint ki is köthet rajta vasárnap. Noul a jelenlegi számítások szerint május 9-én, szombaton lehet ereje teljében, akkor tartós szelei elérhetik a 230 km/h-t, de a legerősebb széllökések akár 275 km/h-val is süvíthetnek. Ez 4-es kategóriájú tájfunnak felel meg.

 

Adatok forrása: NOAA / Naval Research Laboratory

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr317435146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása