Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Kínai nagyprojekteket veszélyeztet a klímaváltozás

2015. május 04. - Langaléta

Néhány fontos infrastruktúra projektet is veszélyeztet a klímaváltozás Kínában. A kelet-ázsiai országban a melegedés mértéke jóval magasabb a globális átlagnál.

 

Zheng Guoguang, a Kínai Meteorológiai Intézet vezetője elmondta, hogy a Kínában egyre gyakoribbá váló áradások, tájfunok, hőhullámok és aszályok nagyban köthetőek a klímaváltozáshoz. Az ilyen természeti katasztrófák nagy veszélyt jelentenek az olyan nagyprojektekre, mint például a Három-szoros gát, vagy a Tibeti magaslati vasútvonalra.

Kínában az átlaghőmérséklet emelkedése sokkal gyorsabb a globális átlagnál. A felmelegedés üteme télen nagyobb, mint nyáron. A 21. század első évtizede sokkal melegebb volt a múlt század átlagánál – tette hozzá Zheng.

Kína a CO2 kibocsátás 60 százalékát a szén használatának köszönheti, melynek nyomán keletkező szmog súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Az ország a világ legnagyobb üvegházhatású gázok kibocsátójának számít, annak ellenére, hogy a közelmúltban már törekedett a tisztább energiahordozók használatára, mint például a földgáz, vagy a megújuló energiaforrások.

Kína tavaly bejelentette, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csúcsát 2030-ban érheti el az ország. Az Egyesült Államokban 2025-re 25-28 százalékkal kívánják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy elérjék a 2005-ös szintet.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr357428458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása