Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Jobban befolyásolhatja a szén-dioxid szintet a fakitermelés

2015. április 29. - Langaléta

Alábecsülhették a globális szén-dioxid-kibocsátást, mivel csak részben számoltak a fakitermelés során keletkező holtfákkal.


1-partiallylog.jpg(Fotó: Marion Pfeifer / Imperial College London)

Míg az élő fák a szén-dioxidot kivonják, addig a rothadó, lebomló fák visszaengedik a légkörbe. Ennek megértése és arányának meghatározása egyaránt fontos, hogy tudjuk valójában mennyi szén-dioxidot nyelnek el az erdők.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 25 százalékát az erdészeti, mezőgazdasági és földhasználati változások teszik ki. A londoni Imperial College új kutatása szerint a trópusi esőerdők valószínűleg több szenet bocsátanak ki, mivel a korábbi feltételezéseknél nagyobb mennyiségű holtfa lehet. Az Environmental Research Letters c. folyóiratban közzétett tanulmányban kifejtik, hogy akár a biomassza 64 százalékát is kitehetik a holtfák.

Az érintetlen erdőkben a természetes folyamatok során a holtfák a föld feletti biomasszának körülbelül 20 százalékát teszik ki. Korábban a kutatók azt feltételezték, hogy a fakivágások során az erdők zsugorodásával a holtfák aránya is csökkent. A most megjelent tanulmányban a kutatók rámutatnak, hogy a fakivágások során szelektíven távolítják el, döntően csak a nagy fákat az adott területről, miközben a nyesedékeket, kisebb fákat ugyanott hagyják, így növelve a holtfák arányát a föld feletti biomasszában.

„Meglepett, hogy mennyire rosszul számolták a holtfák arányát a biomasszában, mely igen fontos tényező a szén-dioxid kibocsátásban” - mondta Dr. Marion Pfeifer, a tanulmány vezető szerzője. „Világszerte kisebb lehet az erdők tisztító hatása, különösen a fakitermeléstől sújtott térségekben” – tette hozzá a tudós.

A kutatásokat a malajziai Borneó szigetén végezték, ahol a Föld egyik legnagyobb ökológiai változásai zajlanak. A régióban az esőerdők helyét egyre inkább olajpálmafa-ligetek veszik át, melynek a helyi ökoszisztémára gyakorolt hatását a kutatók is figyelik.

Dr. Pfeifer és kollégái a még érintetlen, illetve a már fakitermeléstől sújtott térségekben gyűjtötték az adatokat, így biztosak a következtetéseikben. A kutatásokat továbbra is folytatni fogják, hogy a közeljövőben pontosabban meg lehessen határozni a holtfák szén-dioxid-szintre gyakorolt hatását.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr47410024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása