Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

A szaharai homok hűti az Ibériai-félszigetet

2015. április 29. - Langaléta

Portugál és spanyol kutatók közösen elemezték a Szaharából érkező homok Ibériai-félszigetre gyakorolt hatását.

 

A kutatás során a NASA Aerosol Robotic Network hálózatához tartozó spanyolországi Bajadoz-on, és portugáliai Évora-n található állomás 2012 és 2013. augusztusi méréseit vették alapul. Az eredmények azt mutatják, hogy a szaharai homok légkörbe kerülésekor az Ibériai-félsziget földfelszíne jelentősen lehűlt.

Légköri aeroszolokat (szilárd vagy folyékony részecskék szuszpendálva a légkörben) több okból is nehéz megvizsgálni. Először is a légkörben többnyire rövid ideig vannak, másodszor a természetes és antropogén részecskéket.

Nem kétséges, hogy az aeroszolok fontos hatással bírnak a Föld globális hőmérsékletére, nagyban befolyásolják a légköri folyamatokat, valamint napsugárzás mértékét, amely egyre fontosabb energiaforrásként jelentkezik világszerte. Ezen kívül hatással bírnak az emberek és más élőlények egészségére, vagy éppenséggel a víz körforgására is.

Emiatt a kutatók a Szahara közelségének köszönhetően a természetes aeroszolok Ibériai-félszigetre gyakorolt hatását figyelték meg. 2013 augusztusában két sivatagi homok behatolás is történt, amely érintette a kutatásban résztvevő mindkét állomást. A két „betörés” során a földet érő napsugárzás gyengébb volt a megszokottnál. A második porbehatolás intenzívebb volt, a PM10 részecskék nagyobb koncentrációját lehetett kimutatni a korábbinál, amely nagyfokú sugárzáscsökkenéshez vezetett. Ráadásul a természetes aeroszolok mellett a nedvszívó antropogén szennyezés is kimutatható volt.

A két megfigyelt behatolás során egy anticiklonnak köszönhetően az aeroszol részecskék a felszín közelében tartózkodtak, így csökkent a felszínt elérő rövidhullámú sugárzás nagyobb hűtést kiváltva.

Mª Ángeles Obregón, az Extremadura-i Egyetem fizikai tanszékének kutatója szerint a sivatagi homok által gyakorolt hatások hasonlóak az erdőtüzekéhez, vagy éppenséggel a súlyos környezetszennyezésekéhez. A szakértő továbbá megjegyezte, hogy fontos szem előtt tartani egyes aeroszol típusok különböznek egymástól, változó összetételűek, más mérettel és tulajdonsággal bírnak, így a hatásuk is eltérő lehet.

A tanulmányt az Atmospheric Research c. folyóiratban publikálták.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr307413236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása