Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Az energia 85 százalékát megújuló forrásokból biztosíthatná Nagy-Britannia 2030-tól

2015. szeptember 22. - Langaléta

Egy jelentés szerint Nagy-Britannia az energiaszükségletének 85 százalékát biztosíthatná 2030-ra megújuló forrásokból.

 

A szélenergia által előállított jelenlegi 13 GW-ról 77 GW-ra, a napenergia 5 GW-ról 28 GW-ra növekedhetne, mellyel az energiafelhasználásának 85 százalékát lenne képes biztosítani megújuló energiaforrásokkal.

Ehhez természetesen szükség lenne a hajlandóságra is, vagyis a hatalom szemléletváltására – állítja a Greenpeace. A szervezet szerint a kormány sokáig azzal érvelt a fosszilis iparág mellett, hogy szélcsend idején képtelen elegendő energiát termelni egy szélerőmű, viszont Doug Parr, a Greenpeace vezető tudósa szerint egyáltalán nem helytálló, mivel Nagy-Britannia eleve szeles ország.

2014-ben Nagy-Britannia energiaellátásának 30 százalékát szén-, 30 százalékát gáztüzelésű, 19 százalékát nukleáris, a maradékot pedig megújuló energiaforrásokat használó erőművekkel biztosította.

Az új tanulmány szerint a széntartalmú energiaforrásoktól való megválás lehetséges, de ehhez szemléletmód váltásra van szükség, mind a fogyasztók, mind a kormány részéről. Arra viszont nem tér ki, hogy mindez mennyibe kerülne, de egy korábban végzett hasonló kutatás 126 és 227 milliárd font közé tette abban az esetben, ha az energiaellátás 65 százalékát biztosítják megújuló forrásokból.

 

Forrás: theguardian.com

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr647809136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása