Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Népességszámlálás ősi tűzhelyekkel

2015. szeptember 14. - Langaléta

Ősi tűzhelyek radiokarbonos kormeghatározása alapján határozták meg Ausztrália több tízezer évvel ezelőtt élt embereinek populációját.

 

A vizsgálat során Alan Williams régész több mint 1000 ősi tábortűzhelyet vetett kormeghatározás alá, amely alapján úgy tűnik, hogy az emberek populációja 25 ezer évvel ezelőttig folyamatosan nőtt.

A tanulmány társszerzője, Winthrop Professor Peter Veth szerint a demográfiai modellek szerint a lakosság létszáma már elég magas volt az utolsó jégkorszak előtt, melynek beállta után a populáció stagnált, vagy valamelyest csökkent. A 25 ezer és 13 ezer évvel ezelőtti időszakban Ausztrália éghajlata szárazabbá vált, a hőmérséklet pedig 10 fokkal volt hűvösebb a korábbiakhoz képest.

Vannak olyan területek, amelyek átmenetileg teljesen elnéptelenedtek, viszont 13 ezer évvel ezelőtt az északi területek nedvesebbé válásával ismét megszaporodtak a tábortüzek, mely a populáció gyarapodását feltételezi – tette hozzá W / Prof Veth.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr567788230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása