Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Maud királyné föld a Proba-1 műhold felvételén

2015. július 01. - Langaléta

Lefotózta az ESA Proba-1 műholdja a Maud királyné földnek széljárta hegycsúcsait.

imagedronnin.jpg(Fotó: ESA)

Az ESA Proba-1 nevű mikro-műholdját eredetileg két évre tervezték, de már 11 éve üzemel. Mindenesetre a most közzétett fotóján a belga Erzsébet Királynő Bázis látszik, mely az Antarktisz első nulla szénkibocsátású állomás a kontinensen. Mivel gerincen helyezkedik el, így a legerősebb szelek akár a 300 km/h-t is elérhetik, ezért az áramellátásról szélturbinák, valamint napelemek gondoskodnak. A 2009-ben létrehozott bázis aerodinamikailag kontúros és több méter mélyen a sziklába nyúlik.

A Proba-1 műhold CHRIS, azaz Compact High Resolution Imaging spektrométer az alábbi képet 2013. december 13-án készítette. Az alig egy köbméteres műhold még 2001-ben indult útjára kísérleti misszióként, amit azóta áthelyeztek az ESA Föld-megfigyelési csapatához.

A sorozat második műholdját, a Proba-2-t 2009-ben lőtték fel, mely leginkább a napsugárzásra összpontosít. A következő darabot, a Proba-V-t 2013 májusában állították Föld körüli pályára, melynek feladata a globális vegetáció megfigyelése. A tervek szerint a Proba-3 2018-ban indítják el.

 

Forrás: phys.org / ESA

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr947588666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása