Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

A jégtakaró összeomlása váltotta ki az ősi tengervízszint csúcsát

2015. június 10. - Langaléta

Egy nemzetközi kutatócsapat szerint az utolsó jégkorszak előtti időszak a jégtakaró drámai összeomlása váltotta ki a tengervíz mainál is magasabb szintjét.

 

A kutatócsapat eltérő jelenséget talált a Riss glaciális és a Würm glaciális végén lezajlott melegedéskor.

„Tudtuk, hogy a tengerszint túllépte a jelenlegit az előző interglaciális során, de eddig nem tudtuk miért. Ez az első alkalom, hogy magyarázatot leltünk minderre” – mondta Dr. Gianluca Marino, a tanulmány vezető szerzője.

„A jégkorszakok felszínen hasonlítanak egymáshoz, de fontos különbségek vannak a kontinentális jégtakarók olvadása és a globális klímaváltozás között” – folytatta a tudós.

Az ANU Research School of Earth Sciences kutatói azt találták, hogy 135 ezer évvel ezelőtt a Riss glaciális végén a jégtakaró a Föld északi féltekén drámaian csökkent, az Atlanti-óceán északi része lehűlt, miközben a Déli-óceán melegedett, amely destabilizálta az antarktiszi jégtakarót. Így végül a tengervízszint a jelenleginél több méterrel magasabbra emelkedett.

Dr. Marino szerint ez a folyamat különbözik az Würm glaciális végén lezajlottakhoz képest. 10 ezer évvel ezelőtt a Föld északi féltekén az éghajlatváltozás és a jégtakaró összeomlása nem fordult elő egy időben, ami kisebb felmelegedést produkált az Antarktiszon.

A kutatócsapat a Mediterrán vidék barlangjaiban, valamint tengeri üledékből vett korábbi mintákat tanulmányozták ahhoz, hogy a változások sorrendjét az összes fontos klímaparaméterben.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr807532922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása