Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Áradások sújtják Texast

2015. május 28. - Langaléta

Szakadó eső miatt újabb árhullámokra készülnek Texasban, ahol eddig már legalább 16-an vesztették életüket.

 s2_reutersmedia_net_1.jpgElárasztott Houston délnyugati része 2015. május 26-án. (Fotó: Daniel Kramer / Reuters)

Sorra dőlnek a csapadékrekordok Texas államban, ahol már 16-an életüket vesztették az áradások következtében. Az állam történetében eddig még nem esett ennyi csapadék, mint most májusban.

A Colorado-folyó mentén fekvő Wharton településen várható árhullám miatt felszólították a lakosságot, hogy hagyják el otthonaikat. A szerda este medréből kilépett Brazos-folyó mellett élők közül is több százan megkapták az értesítést.

A Hays megyei San Marcos település közelében egy fiú holttestére bukkantak, akit még nem sikerült azonosítani. Valószínűleg azokban a Blanco-folyó melletti házak egyikében lakhatott, amelyet magával ragadott az ár.

Hays megyében a hétfőn kezdődött áradások miatt jelenleg kilenc eltűntet tartanak nyilván.

Houstonban legalább hat ember vesztette életét az áradások következtében. Texas negyedik legnagyobb városának utcái gyakorlatilag hömpölygő folyókká váltak. Az áradat több ezer járművet sodort magával.

Texasban egyelőre nem mérték fel, hogy az állam legfőbb bevételi forrását jelentő mezőgazdaságban mekkora károkat okozott a szeszélyes időjárás.

John Nielsen-Gammon klimatológus csütörtök reggel elmondta, hogy Texasban idén eddig az átlagos májusi csapadék 191,5 mm, amely már jócskán veri a 2004-ben feljegyzett korábbi rekordot, 169,1 mm-t.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr707499482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása