Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Holtzónát fedeztek fel az Atlanti-óceánon

2015. április 30. - Langaléta

Rendkívül alacsony oxigénszintű területet fedeztek fel német és kanadai kutatók az Atlanti-óceán trópusi részén, Nyugat-Afrikától több száz kilométerre.

 150430091825_1_900x600.jpgA NASA Terra műholdja által 2011-ben dokumentált holtzóna Afrikától délre. (Fotó: NASA)

A valaha feljegyzett legalacsonyabb oxigénszinttel rendelkező zónáról a Biogeosciences című nyílt hozzáférésű folyóiratban közöltek tanulmányt. A halott zónákat örvények hozzák létre, a jelenleg felfedezett ilyen örvény nyugat felé halad. Az ilyen holtzónák potenciális veszélyt jelentenek a halpopulációra, különösen, ha szigetet érnek el. Ezekben a zónákban a hal- és rákfajok képtelenek életben maradni, csak néhány mikroorganizmus tudja túlélni az oxigénhiányos állapotot. A holtzóna ezen kívül gazdasági kihatással is bír, csökkenhet a halkitermelés is.

„A tanulmány megjelenése előtt a holtzóna oxigénkoncentrációja egy liter vízben kb. 40Nmol volt, mely még elegendő lett volna a halak túléléséhez” – mondta Johannes Karstensen, a GEOMAR kutatója. „Ezzel szemben a mostani mérések szerint legalább 20-szor alacsonyabb az oxigén koncentrációja az előző szintnél, így a holtzónában a legtöbb tengeri állat számára nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiség az életfeltételekhez” – tette hozzá a tudós.

„A megfigyelt holtzóna forgó hengere körülbelül 100-150 km átmérőjű, valamint több száz méter mélységig is terjed, az élet számára a legveszélyesebb viszont a tengerfelszín alatti felső 100 méter” – folytatta Johannes Karstensen.

Az örvényben a kutatócsapat mérései alapján az oxigénszint akár százszor kisebb lehet a környezeténél, literenként nem több mint 0,3 milliliter. Az örvény lassan nyugat felé halad, és akár több hónapig is fennállhat, de nem valószínű, hogy szigetet érintsen.

A kutatók nyugat-afrikai partvidék és a Zöldfoki-szigetek régiójában az oxigén koncentrációján kívül a víz mozgását, sótartalmát és hőmérsékletét is megfigyelték az elmúlt hét év során. A holt zónák tanulmányozásához számos eszközt bevetettek, többek között sodródó úszókat, melyek gyakran beszorultak az örvényekbe. A növények növekedésének megfigyeléséhez műholdakat használtak.

 

Forrás: sciencedaily.com

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr387418114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása