Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Kizöldült a közel-keleti Al Ain

2015. szeptember 06. - Langaléta

Nagy változásokon ment át az 1980-as évek óta az Egyesült Arab Emírségekben található Al Ain város.

 

A település és környékére három évtizeddel korábban még többnyire a sivatag színei voltak jellemzőek, mostanra viszont a műholdfelvételek tanulsága szerint nemcsak a város méretei változtak, hanem a zöld területek is jelentősen megnőttek.

alain_tm5_1984120.jpgAl Ain 1984. április 29-én a Landsat-5 műhold felvételén. (Forrás: NASA)

A Landsat-5 által 1984. április 29-én készített felvételén még csak a történelmi városrészben elhelyezkedő nagy oázis környékén volt látható növényzet. A Landsat-8 legutóbb 2015. július 24-én készített felvételt Al Ainról, mely a több mint 30 évvel ezelőtti műholdképhez képest rengeteg szembetűnő változást mutat: számos új park, farm létesült, mely zöldebbé tette a települést. Az egyik legnagyobb egybefüggő zöld terület az Al Maqam palota kertje képezi. A zöld területek nagysága 12 millió négyzetmétert tesz ki, mely messze a legmagasabb az arab világ települései között. A lakosság 1975-ben még mindössze 50 ezer fő volt, amely mostanra 630 ezerre duzzadt.

alain_oli_2015205.jpgAl Ain 2015. július 24-én a Landsat-8 felvételén. (Forrás: NASA)

Al Ain meglehetősen száraz város, ennek ellenére a zöld területek száma szépen nőtt, főként a nagy oázisnak köszönhetően. Az arab városok növekedésével arányosan a talajvízszint is egyre csökkent, viszont érdekes módon Al Ain térségében pont az ellenkezője történt az elmúlt időszakban.

A település zöldüléséhez hozzájárult az olajból származó bevételek is, valamint a helyi politikai elit környezetvédelmi iránti elkötelezettsége. Ennek is köszönhető, hogy Al Ain környékén több száz kísérleti farmot hoztak létre, valamint folyamatosak a faültetésre irányuló törekvések is.

 

Forrás: earthobservatory.nasa.gov

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr517765110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása